Pero Dündar’dan Adalet Bakanlığı’na: Roman Yazmak Hangi Suç Kapsamındadır?

HDP Mardin Milletvekili Pero Dündar, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’a verdiği soru önergesinde “Roman Yazmak Hangi Suç Kapsamındadır” diye sordu.
HDP Mardin Milletvekili Pero Dündar, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’a verdiği soru önergesinde “Roman Yazmak Hangi Suç Kapsamındadır” diye sordu. Gebze Kadın Cezaevinde tutulan Şadiye Manap isimli hükümlüye savcılık tarafından “Neden roman yazıyorsun” sorusunun sorulduğunu kaydeden Dündar, “Roman Yazmak Hangi Suç Kapsamındadır” diye sordu.
Pero Dündar’ın soru önergesi şu şekilde;
” Türkiye’deki cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerine her geçen gün bir yenisi eklenmektedir. Hasta tutuklular ile koşullu salıverilme hakkı elde etmesine rağmen İdare ve Gözlem Kurullarının türlü öznel gerekçeleriyle tahliyeleri engellenen tutuklular ise bu hak ihlallerinden en çok etkilenenlerdir.
Son 3 aylık süre zarfında en az 150 tutuklunun tahliyesinin İdare ve Gözlem Kurulları tarafından muğlak “iyi hal” tanımına uymadığı, “pişmanlık dayatmasını” kabul etmediği gibi gerekçelerle engellenmesi yaşanan hak ihlallerinin en açık göstergesidir.
30 yıldır çeşitli cezaevlerinde kalan Şadiye Manap isimli tutuklu, 1 Aralık 2022 tarihinde Gebze Kadın Kapalı Cezaevi’nden tahliye olması gerekirken daha cezaevi kampüsünden çıkmadan 2020 yılında hakkında açılan bir soruşturma kapsamında ifadesine başvurulacağı gerekçesiyle gözaltına alınmış ve 4 gün gözaltında kaldıktan sonra tekrar tutuklanmıştır.
Gizlilik kararı konulan dosya kapsamındaki ifadesinde Manap’a yöneltilen ve tutuklanma gerekçesi yapılan sorular ise yaşanan hukuksuzluğun vahametini gözler önüne sermektedir. 2019 tarihli başka bir soruşturma dosyasında da yer alan Manap’ın ziyaretçisiyle yaptığı görüşmelerde kullandığı uslüp “üstenci” bulunmuş bu da örgütsel hiyerarşide yer aldığına “yorulmuş” ve Mektup Okuma Birimleri tarafından “görülmüştür” ibaresiyle geçen mektuplarla savcılıktan kendisine teslim edilen evraklar delil olarak değerlendirilmiştir. Ayrıca tutukluya yöneltilen en absürt ve anlaşılması mümkün olmayan soru ise “Neden roman yazıyorsun?” olmuştur.
Bu bağlamda;
1. Kullanılan üslubun “üstenci” şeklinde yorumlanması ve bunun da örgütsel hiyerarşide yer almaya delil sayılmasının hukuki gerekçesi nedir?
2. “Görülmüştür” ibareli mektuplarla savcılık tarafından teslim edilen evrakların delil statüsünde değerlendirilmesinin gerekçesi nedir?
3. 2020 tarihli soruşturma bir soruşturma için Manap’ın ifadesine cezaevinde bulunduğu süre zarfında başvurmayıp tahliye olacağı günün tercih edilmesinin nedeni nedir?
4. Roman/kitap yazmak hangi suç kapsamına girmektedir?
5. Tutukluların “umut hakkının” gasp edilmesinin gerekçesi nedir?”