Atçılar Yasağı Protesto Etti: Ya İzin Verin ya da Bir Yol Gösterin

Atçılar Yasağı Protesto Etti: Ya İzin Verin ya da Bir Yol Gösterin
  • 5 Haziran 2022 17:05

Mardin’de çalışmaları yasaklanınca işsiz kalan atçılar, yasaklamayı protesto ederek, kendilerine bir çare üretilmesi talebinde bulunarak, “Bize ya izin verin ya da bir yol gösterin” diye seslendi.  

 

Mardin’in Artuklu ilçesindeki tarihi yerleşim yerinde yerli ve yabancı turistlerin fotoğraf çektirmesi için kullanılan atların sokağa çıkarılması yasaklandı. Artuklu Belediyesi ve Mardin Büyükşehir Belediyesi zabıtaları tarafından yasak sözlü olarak at sahiplerine iletilirken, resmi bir yazı verilmedi. Yasaklama gerekçesi at sahiplerine bildirilmezken, yasaklama nedeniyle yaklaşık 50 at sahibi de işsiz kaldı. Yaklaşık 10 gündür yasaklama nedeniyle sokağa çıkamayan at sahipleri yasağı protesto etti. Atlarıyla birlikte tarihi bir sokakta toplanan at sahipleri, atlarını da yanında getirdi.

Fotoğraflar: Ahmet Kanbal

At sahiplerinden Mehmet Enez, atlarının bakımlarını her dönem yaptıklarını dile getirerek, pandemi sürecinde borç altına girdiklerini, atların bakım maliyetlerinin yapılan zamlarla arttığını belirterek, “Her bir atın günlük bakım maliyeti 300 lira. Bugün bizler işe çıkamazsak, yarın atları mecburen sokağa bırakacağız. O zaman atlara daha çok zarar verilecek” ifadelerini kullandı. Her bir at sahibinin 4-5 nüfusa baktıklarını kaydeden Enez, “Bu işi yapmazsak, ne yapacağız” diye sordu. Atların bakımlarının belediyelerin üstlenmesi kendilerine de bir yol gösterilmesi durumunda atları çalıştırma taraftarı olmadıklarını söyleyen Enez, “Bize bir yol göstersinler” çağrısında bulundu.

 

At sahiplerinden Hüseyin Ballı da, 15 yıldan bu yana atıyla beraber çalıştığını ve geçimini bu şekilde sağladığını dile getirerek, “Bu at sokağa çıkmazsa, ben ne iş yapacağım. Çocuklarım ne yiyecek. Okula nasıl gidecek. Benim bir mesleğim yok. Evde 6 kişiyiz. Çocuklarım var. Evim kira. Tüpü, doğalgazı nasıl ödeyeceğiz. 50 tane atçı var. 500 kişiye bakıyoruz. Ne yapacağız” diye sordu. Belediyelere seslenerek, “Bu atları sizlere verelim, bize bir iş gösterin. Bize bir iş imkanı sağlayın. İş imkanı sağlayamıyorsanız, bize bir yol gösterin. Yol göstermeden olmaz. Bizim hayvanlara eziyet ettiğimiz de tamamen yalan. Gelip atlarımıza baksınlar, en iyi bakım yapılan atlar bunlar” dedi.

Fotoğraflar: Ahmet Kanbal

Seyfettin Enez de, kendilerine yazılı bir belge sunulmadan “yasak” denildiğini belirterek, çocuklarının işsiz olduğunu belirterek, “İŞKUR’a 10 defadır başvuru yapıyoruz. Çıkmıyor. Her defasında belli insanlara iş veriliyor. Peki bu gençler ne yapsınlar. Ya atlara izin versinler ya da çocuklara iş versinler. Her atın masrafı var. Arpa 1 liradan 7.5 liraya saman 2.5 liraya çıktı. Kendimize mi bakalım atlara mı bakalım” diye sordu.

 

Hamza Enez ve Ümran Altayhan da, atlarının lisansları olduğunu kendilerinin de atlarla ilgili eğitimlerinin olduğunu belirterek, atların her ay veteriner kontrollerinin, nal ve ayak bakımlarıyla, solunum yolu bakımlarının yapıldığına dikkat çekti. İşsiz kaldıklarını ve atlarına bakamayacak duruma geldiklerini belirten Altayhan, “Şimdi kendimize de atlarımıza da bakamıyoruz. Bize bir yer göstersinler ya da bir iş versinler” çağrısında bulundu.

 

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ